понедельник, 17 июля 2017 г.

Міжнародний день птахів
 (інформаційна хвилинка для учнів 5-9-х класів)
Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року. У тому році 1 квітня була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів, до якої Радянський Союз приєднався у 1927 році. В усьому світі відзначають Міжнародний день птахів, який проводиться щорічно у рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». 
 З птахами пов’язано чи не найбільше народних вірувань, пісень, казок, звичаїв, традицій… Вони перші  приносять нам навесні вістку про зародження ще одного витка життя. Птахи — це пісня і політ, символ волі та простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани...
 До речі, досить показовим є вибір «національних птахів» (це чимало може сказати про народ і країну). Адже існує цілком офіційне поняття національного птаха як одного з національних символів, як частини міжнародного права, відповідно існує і перелік офіційних національних птахів (поряд і з іншими — «неофіційними» народними птахами-символами). Поняття національного птаха було визначено 12-ю конференцією Міжнародної ради захисту птахів (Токіо, 1960 р.).
Ось які національні птахи наших найближчих країн-сусідів:

 Білорусь — Лелека білий (чорногуз, бусол) (Ciconia ciconia).
Литва — Лелека білий (чорногуз, бусол) (Ciconia ciconia).
Латвія — Плиска біла (Motacilla alba) 

  Естонія — Ластівка сільська (Hirundo rustica).
 Румунія — Рожевий пелікан (Pelecanus onocrotalus).
 Туреччина — Дрізд білобровий (Turdus iliacus).


Комментариев нет:

Отправить комментарий